torstai 19. tammikuuta 2012

Miksi laki kieltää kohdunvuokrauksen?


Laissa kielletään kohdunvuokraus, josta voidaan käyttää myös termiä sijaissynnytys. Laki astui voimaan vuonna 2007.

Makustellaanpas tätä hieman. On olemassa pariskunta, joka haluaa lapsen, mutta ei voi sitä syystä tai toisesta itse tähän maailmaan saattaa. Sitten on olemassa nuoria terveitä naisia, jotka eivät halua lapsia, mutta olisivat valmiita toimimaan sijaisemona. Tällainen toiminta on Suomessa sellaisella tasolla, että asiasta voidaan tietysti sopia tuttavien (tai vaikka tuntemattomienkin) kesken, mutta laillista eikä virallista siitä tule. Pelkästään näiden henkilöiden keskinäinen sopimus pätee. Entäs sitten, jos sijaisemo kiintyykin itsessään kasvavaan alkioon ja sittemmin sikiöön niin, että päättääkin pitää tulokkaan itsellään? Siinähän sitten jää lapsen vanhemmat ruikuttamaan rannalle, kun synnyttäjä ottaa ja pitää skidin.

Jos kohdunvuokraus olisi laillista, hoidettaisiin sopimusasiat laillisesti ja tehdystä työstä maksettaisiin kohtuullinen korvaus. Tällöin vuokraajalla ei olisi veto-oikeutta toisten lapseen. Asian virallistaminen myös helpottaisi lasta halajavien mahdollisuuksia kohdun löytämisessä. Olisi sivustot ja oppaat, prosyyrit ja byrokratiat.  Ja millaiset oikeudet sijaissynnyttäjällä olisikaan? Olisi jopa terveystarkastukset yhdessä tulevien vanhempien kanssa!

On aikamoista hurskastelua ajatella, että jos sijaissynnyttäminen olisi laillista, joku sortuisi siihen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa vasten omaa tahtoaan. Aivan kuin tämä ei olisi mahdollista myös nyt - käteistä vaan käteen ja that's it! Kysytäänpä näin päin: onko prostituutio laitonta? On. Onko prostituutiota silti olemassa? On. Olisiko prostituutiota, jos se olisi laillista? Olisi.  Olisiko prostituoiduilla silloin paremman oltavat, oikeus terveydenhuoltoon ja jopa eläkkeeseen? Olisi.

Tiedän, että mielensäpahoittaja saattoi aktivoitua, kun vertasin sijaissynnyttämistä prostituutioon. Olen pahoillani tästä. Vielä enemmän olen pahoillani Suomen lainsäädännön puolesta.

Kirjoittajan huom.
Blogin taustalla ei ole henkilökohtaista asiasidonnaisuutta what so ever.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti