sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Olen provokatiivinen pakinoitsija

Aiempi kirjoitukseni Earth Hour-kampanjasta herätti vilkasta keskustelua Facebookissa. Petyin, kun huomasin, miten kirjaimellisesti ihmiset ottavat provosoivan kirjoittamistyylini. Ihastuin, kun huomasin, miten hienoon keskusteluun ihmiset yltyivät, kun vähän provosoituivat.

Kirjoitin statukseeni (Facebookissa ominaisuus, jossa voi kertoa, mitä tekee nyt ja muut voivat sen nähdä ja kommentoida) "Julia ei todellakaan aio sammuttaa valoja ja luoda energiarasitetta, jonka vaikutukset näkyvät vielä pitkän ajan kuluttua". Sain tähän tekstiini sekä puolesta että vastaan kommentteja. Monet muuttivat profiilikuvansa tai statuksensa kampajan sivuilta löytyvin kuvin tai tekstein tyyliin: "sammuta sinäkin valot 20.30". Kampanja onnistui, se on varmaa. Se sai näkyvyyttä ja herätti paljon keskustelua. Yritin kommenttiketjussa omassa statuksessani korostaa sitä, miten tärkeää on se, mitä yksittäiset ihmiset tekevät läpi elämänsä, arjessaan. Jos tällaisilla ystävänpäivähapatukseen rinnastettavilla, amerikkalaisella politiikalla kuorrutetuilla massamediakampanjoilla saadaan valot pois kodeista, mutta syttymään vasta vuoroisesti ihmisten päässä, niin hieno juttu: kampanja on onnistunut! Ihmiset ovat tulleet tietoisemmiksi ja ehkä jatkossa huomioivat asioita enemmän, tiedostavat ja kyseenalaistavat. Kampanja oli siis onnistunut.

Silti haluan edelleen kiinnittää huomiota kahteen asiaan: a) miten paljon energiaa kuluu koko Australian valojen uudelleen käynnistämiseen ja b) yksittäisiin, jokapäiväisiin tekoihin. Huonoin veto oli kyllä Yle, joka oli "pimentänyt" studionsa kynttilävalaistukseen ja juontaja juonsi Uutisvuodon käyntiin kauniissa himmeässä valaistuksessa ja ruudun ylänurkassa killui Earth Hourin logo. Myönnän, että osan valoista vähentäminenkin on kaikki eteenpäin, mutta eipä se ole sitä pitkäaikaista ekologista valintaa, vaan kampanjan avulla oman brändin pönkitystä.

Haluan muistuttaa fiksuista valinnoista ja teoista arjessa; sammuttakaa turhat valot (kissa osaa käydä kusella pimeässä vessassa) ja laitteet (onko tv:n pakko olla päällä vaikka sitä ei katso?) ja repikää ne kännykän laturit irti seinästä, jos kännykkä ei lataa! Se maksaa muuten 17 euroa vuodessa sähkölaskussasi, eli jos et ajattele ympäristötaloudellisesti, ajattele edes taloudellisesti.

Kiitos kaikille keskustelusta, keep on rockin ja maailma pelastuu!

Olen provokatiivinen pakinoitsija, joka ei pidä lukijaansa tyhmänä. Paitsi jos lukija ei tajua, että olen provokatiivinen pakinoitsija. Kirj. huom.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti